Waarom een gewichtendeken?

Waarom een gewichtendeken?

Leestijd: 6 minuten

Er zijn veel verschillende dekens beschikbaar waardoor het soms lastig kan zijn om een geschikte te vinden. Wij hebben ons als bedrijf volledige gespecialiseerd op het ontwikkelen van de gewichtendeken. De gewichtendeken is een deken dat ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale deken? Waarom is dit? De reden hierachter is dat hierdoor gebruik wordt gemaakt van diepe-druk stimulatie. Dit zorgt voor een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen.

Zoals gezegd, er zijn veel verschillende dekens. De gemiddelde Nederlander slaapt onder een deken met een donzen, synthetische of wollen vulling. Daarnaast kennen we dekens die gevuld zijn met katoen, tencel, kamelenhaar en zelfs bamboe. Veel mensen slapen als een roos onder een deken met één van deze vullingen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Heeft u al verscheidene dekens geprobeerd, maar heeft u telkens moeite om in slaap te komen? Dan is een gewichtendeken misschien beter voor u. De kans bestaat dat u geen idee heeft wat dit voor een deken is en wat de voordelen ervan zijn. In deze tekst vertellen wij u alles over een gewichtendeken.

Waarom een gewichtendeken?

Wanneer u nog niet eerder gehoord heeft van een gewichtendeken, ziet u mogelijk niet in waarom u er eentje zou kopen. Toch is dit wel degelijk zinvol. Een gewichtendeken, zoals een verzwaringsdeken in de volksmond ook wel genoemd wordt, kan uw nachtrust namelijk verbeteren. Kampt u met slaapproblemen? Of heeft u een slaapstoornis? Dan kan een gewichtendeken ervoor zorgen dat u ’s nachts beter slaapt.

Een gewichtendeken is echter niet alleen geschikt voor mensen met slaapproblemen of een slaapstoornis. Ook mensen die lijden aan een aandoening kunnen namelijk baat hebben bij een gewichtendeken. Zo heeft de deken ook vaak een positief effect op mensen met ADHD, het syndroom van Down en het Asperger-syndroom. Lijdt u aan stress? Of bent u snel angstig? Ook dan kan een gewichtendeken ervoor zorgen dat u hier aanzienlijk minder last van heeft. Een gewichtendeken bevordert ook de nachtrust van mensen met een burn-out, anorexia en boulimia.

De gewichtendeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de gewichtendeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

De gewichtendeken is bekend van...

Gewichtendeken
Gewichtendeken
Gewichtendeken kopen
Gewichtendeken
Gewichtendeken
Gewichtendeken kopen van Slaapt
kopen Gewichtendeken
Gewicht deken
Gewichtendeken kopen van Slaapt
Gewichtendeken
De gewichtendeken

De werking van een gewichtendeken

Een gewichtendeken weegt aanzienlijk meer dan een gewone deken. Hoe dit komt? Doordat er gebruikgemaakt wordt van een speciale vulling. Zo wordt een gewichtendeken vaak gevuld met zand, grind of rubbergranulaat korrels. Dit weegt aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld dons of synthetische vulling. Door het extra gewicht oefent een deken druk uit op uw lichaam wanneer u eronder ligt.

Nu denkt u mogelijk dat de extra druk op uw lichaam niet bepaald prettig is. Sommige mensen ervaren dit inderdaad als onprettig. Er zijn echter ook genoeg mensen die deze extra druk juist heerlijk vinden. Het gewicht van de deken zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel waarneemt dat uw lichaam onder druk staat. Hierdoor gaat de alertheid omlaag. Schrikt u doorgaans vaak wakker van het minste of geringste geluid tijdens uw slaap? Dan is dit met een gewichtendeken niet langer het geval.

Naast de verlaagde alertheid geeft een gewichtendeken ook een gevoel van veiligheid. De deken vormt zich namelijk goed om uw lichaam heen door het extra gewicht dat erin zit. Voor veel mensen voelt dit alsof zij een stevige knuffel van iemand krijgen. Hierdoor lijkt het alsof zijn zich in een vertrouwde omgeving bevinden en dat is bevorderlijk voor de nachtrust.

De voordelen van een gewichtendeken op een rijtje

U weet nu waarom u een gewichtendeken moet kopen en wat de werking ervan is. Ook haalden we al een aantal voordelen van een gewichtendeken aan. Er zijn echter nog meer voordelen. De voordelen die we nog niet behandeld hebben, zetten we hier kort op een rijtje.

30 nachten proefperiode

Wij geloven in onze gewichtendeken en geven U graag een proefperiode van 30 nachten. Het duurt in de praktijk vaak 1 tot 2 weken voordat u volledig gewend bent aan de gewichtendeken. U kunt binnen de periode van 30 nachten de gewichtendeken gratis retourneren. Wij storten het volledige aankoopbedrag terug op uw rekening.

Het ideale gewicht van een gewichtendeken

Het verschil in gewicht tussen een gewone en gewichtendeken zit hem in de vulling. De vulling in een deken weegt namelijk meer. Het is echter niet zo dat iedere deken evenveel weegt. Nee, want er zit wel degelijk verschil tussen de dekens. Dit maakt het lastig om te bepalen wat de beste gewichtendeken voor u is. U wilt immers niet onder een te lichte, maar ook niet onder een te deken liggen. Indien u niet eerder onder een gewichtendeken geslapen heeft, weet u waarschijnlijk niet wat in uw geval de beste keuze is.

Toch is er een hulpmiddel om de beste gewichtendeken te vinden. Hiervoor moet u naar uw eigen lichaamsgewicht kijken. Indien u een lichte gewichtendeken zoekt, kiest u voor een deken van ongeveer 10 procent van uw lichaamsgewicht. Slaapt u liever onder een zwaardere gewichtendeken? Kies dan voor een deken die meer weegt. Het is echter niet verstandig om voor een deken te kiezen die meer dan 25 procent van uw lichaamsgewicht weegt. Een (te) deken kan er namelijk voor zorgen dat u alsnog niet goed uitrust wanneer u slaapt.

Veelgestelde vragen

De gewichtendeken is een relatief nieuw concept binnen Nederland en België. Om deze reden krijgen wij dan ook veel vragen hierover. Onderstaand proberen wij de vragen die we het vaakst krijgen zo goed mogelijk te beantwoorden. Wanneer wij nieuwe vragen binnenkrijgen voegen wij deze direct toe. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan even via de chat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

De gewichtendeken van Slaapt is een deken die 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale deken. De gewichtendeken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit zorgt voor een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen.

Onze deken bestaat uit 7 lagen een maakt gebruik van “diepe druk stimulatie”. Deze diepe druk stimulatie zorgt voor een verhoogde productie van geluks- en slaaphormonen. Hierdoor valt u sneller in slaap en slaapt u dieper gedurende de nacht.

De gewichtendeken van Slaapt draagt bij aan het vrijkomen van melatonine en serotonine. Daarnaast onderdrukt het de productie van cortisol (dit zorgt onder andere voor stress).

De gewichtendeken van Slaapt is ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder dan een normale deken. Dit gewicht zorgt voor een lichte druk op uw lichaam dat leidt tot een geborgen en veilig gevoel. Mede door dit gevoel valt u sneller in slaap en slaapt u dieper.

Wij raden aan om een gewichtendeken te kopen van ongeveer 10% van uw lichaamsgewicht. Bepaal het gewicht dus aan de hand van uw eigen lichaamsgewicht. Wij raden aan om, bij twijfel, voor de zwaardere variant te gaan.

De gewichtendeken van Slaapt brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen staan hieronder weergegeven.

 • Val sneller in slaap;
 • Verminder stress en angst;
 • Slaap dieper en vaster;
 • Een veilig en geborgen gevoel tijdens het inslapen;
 • U wordt minder vaak gedurende de nacht wakker;
 • Verhoog de productie van melatonine en serotonine;
 • Verlaag de productie van cortisol;
 • Begin energievol en uitgerust aan uw dag.

Nee, een gewichtendeken van Slaapt is niet te warm in de zomer. Wij hebben, speciaal hiervoor, de zomerhoes ontwikkeld. De zomerhoes is gemaakt van bamboe waardoor deze ventilerend is. Dit zorgt ervoor dat de gewichtendeken, ondanks het gewicht, niet te warm is in de zomer.

Comments (14)

 • Annemiek van de Heuvel Reply

  Hoeveel kost zo een verzwaringsdeken?

  18 september 2020 at 13:51
 • Annelot Reply

  Ik raad de gewichtendeken aan iedereen aan, het heeft me geholpen met het sneller in slaap vallen. Ik ervaar als HSP veel stress en angst voor het slapen en dit helpt doordat het mij een geborgen en veilig gevoel geeft. De deken kwam iets later dan verwacht binnen maar dit was duidelijk gecommuniceerd.

  20 september 2020 at 09:02
  • Ralf Reply

   Wat fijn om te horen dat de verzwaringsdeken helpt bij het sneller in slaap vallen. Dit is waar ik het voor doe! Fijn! 🙂

   4 oktober 2020 at 16:37
 • Evi op den Vries Reply

  Van welk materiaal wordt jullie gewichtendeken gemaakt? Ik ben allergisch voor huisstofmijt kan ik deze dan gebruiken?

  21 september 2020 at 10:03
 • Mia Reply

  Bedankt voor het artikel!

  28 september 2020 at 11:10
  • Ralf Reply

   Geen probleem!

   4 oktober 2020 at 16:38
 • Liv Reply

  Is de gewichtendeken gemaakt van katoen? En welk materiaal zit erin om deze zo zwaar te maken? Ik ben er erg benieuwd naar moet ik zeggen.

  30 september 2020 at 21:43
  • Ralf Reply

   Micro parels. U kunt alle materialen op de homepagina vinden. 🙂

   4 oktober 2020 at 16:40
 • Milou Reply

  Valt de deken op de grond wanneer ik me omdraai? Of blijft deze gewoon liggen?

  4 oktober 2020 at 16:27
  • Ralf Reply

   De deken blijft in dat geval gewoon liggen!

   4 oktober 2020 at 16:43
 • Famke Reply

  Bedankt voor het artikel.

  5 december 2020 at 20:39
 • Femm Reply

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  5 december 2020 at 20:39
 • Fieke Reply

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  5 december 2020 at 20:39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *