Zware deken autisme

Zware deken autisme

De zware deken van Slaapt is een deken van ongeveer 7 tot 9 kilo zwaar. Deze zware deken helpt bij het sneller inslapen en beter doorslapen. Het bestrijdt kortom alle symptomen van slapeloosheid, zonder onnatuurlijke slaapmiddelen te gebruiken.

Om de correlatie tussen de zware deken en autisme te vinden moeten we terug de tijd in. De wetenschap achter de zware deken is veelal gebaseerd op iets dat diepe druk stimulatie heet. Diepe druk stimulatie werd oorspronkelijk ingezet voor kinderen of jongvolwassenen met verschillende (mentale) ziektebeelden zoals autisme.

Diepe druk stimulatie is ontwikkeld door Temple Grandin. Temple Grandin is een autistische hoogleraar. Ze heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Met deze specialisatie heeft ze zich altijd beziggehouden met kinderen die anders waren dan anderen.

zware deken autisme
Temple Grandin (uitvindster van the hug machine)

The hug machine van Temple Grandin

Ze heeft als beroemdste uitvinding “the hug machine” uitgevonden. Deze uitvinding werd gebaseerd op het concept dat druk op een mens veel voordelen met zich meebrengt. Ze heeft het idee voor “the hug machine” gekregen toen ze een keer op bezoek was bij een boerderij. Ze merkte op dat de dieren, wanneer ze dichter bij elkaar werden gedrukt voordat ze naar binnen moesten, juist ontspande. Dit is het tegenovergestelde van wat ze verwachtte. Ze heeft dit idee verder uitgewerkt en het resultaat was “the hug machine”.

Deze machine werd vooral gebruikt bij hoog sensitieve kinderen en jongvolwassenen waaronder personen met autisme. Nu kan dit effect na worden gebootst met de zware deken (dit is ook een stuk zachter en prettiger).

Diepe druk stimulatie is een medisch kalmeringstechniek waarbij een lichte druk wordt uitgeoefend op een persoon. Door deze druk wordt onder andere stress en angst gereduceerd. De productie van cortisol wordt verlaagd en de productie van melatonine en serotonine verhoogd.

Buiten deze medische voordelen zorgt de zware deken voor een veilig en geborgen gevoel. Hierdoor wordt het ook vaak gebruikt door hoog sensitieve personen bij het slapen (of op de bank zitten).