Kennisbank, Verzwaringsdeken

Sensorische overprikkeling en de verzwaringsdeken

Leestijd: 3 minuten

Sensorische overprikkeling is een veelvoorkomend verschijnsel in Nederland en België. Sensorische overprikkeling komt bijvoorbeeld veel voor bij personen met autisme, ADHD of zelfs een burn-out. In deze gevallen krijgt het zenuwstelsel te veel prikkels binnen, dit kan serieuze gevolgen van dien hebben.
Het is niet eenvoudig om dit tegen te gaan. Er worden veel methoden toegepast om dit verschijnsel tegen te gaan. De verzwaringsdeken is een van de best geteste om dit tegen te gaan. Dit is ook een van de redenen dat wij bij Slaapt de verzwaringsdeken speciaal voor de hooggevoelige personen ontwikkelen.

De gelijkmatige druk (diepe druk stimulatie) zorgt voor een rustgevend effect op het zenuwstelstel. Deze druk draagt bij aan het sneller inslapen en ’s nachts beter doorslapen.

Worden emoties bij u te veel?

Heeft u wel eens last van een overprikkeld zenuwstelstel? Of worden sommige situaties simpelweg te veel voor u? Dan is de verzwaringsdeken wel iets voor u. Belangrijk hierbij is, om in eerste instantie overprikkeling te herkennen en hier adequaat op de reageren. Overprikkeling kan een aantal belangrijke symptomen hebben zoals verminderde concentratie, emotioneel zijn of vaak wakker worden of slecht slapen.

Daarnaast kan overprikkeling zorgen voor gespannenheid, stress en vermoeidheid. Dit is ook misschien de reden dat het kan zorgen voor het krijgen van een burn-out. De prikkels worden te veel en kunnen voor te veel druk op het zenuwstelstel zorgen.

U kunt hierin onderscheid maken of u een HSP’er bent of een HSS’er. Bij HSP bent u wellicht een introvert met de daarbij horende verschijnselen. De HSS’er is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en belevingen.

Ga goed bij uzelf na of u één van bovenstaande symptomen zelf ook ervaart. Zo kunt u goed bedenken of die eventueel ook effect heeft op uw nachtrust of het inslapen. Is het antwoord hierop ja? Dan is het een goed idee om een verzwaringsdeken te proberen. De verzwaringsdeken helpt ook goed bij het verminderen van stress en angst en zorgt ervoor dat de tijd dat het kost om in te slapen kleiner wordt.

Sensorische overprikkeling en de verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken gebruiken bij sensorische overprikkeling

Ervaart u van tijd tot tijd sensorische overprikkeling en kunt u zichzelf vinden in bovenstaande symptomen? Dan is de verzwaringsdeken iets voor u.

Een verzwaringsdeken is eigenlijk hetzelfde als een normale deken, alleen is deze ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder. Door het gewicht van de verzwaringsdeken ontstaat iets dat diepe druk stimulatie heet. Diepe druk stimulatie zorgt voor een druk op het lichaam waardoor u een veilig en geborgen gevoel ervaart.

Dit gevoel is onvergelijkbaar met het gevoel dat u krijgt wanneer u onder een normale deken ligt. U voelt een warme gloed over u heenkomen waarbij u de dagelijkse rompslomp achter u kunt laten. Dit zorgt er weer voor dat u sneller inslaapt en ook gedurende de nacht fijner en dieper doorslaapt.

De verzwaringsdeken helpt niet alleen bij sensorische overprikkeling

De verzwaringsdeken heeft ook een grote impact op allerlei andere symptomen. De verzwaringsdeken helpt bijvoorbeeld ook met het verhogen van de dopamine aanmaak en de serotonine. Overprikkeling van de sensorische kant gaat vooral om een overprikkeling van bijvoorbeeld het zien, horen of ruiken. De verzwaringsdeken helpt niet alleen hiermee. De verzwaringsdeken helpt bijvoorbeeld ook met het bestrijden van de symptomen van artrose, artritis, hyperactiviteit en slaapproblemen.

Wij hebben zelf, met het verkopen van de verzwaringsdeken van slaapt, ook veel klanten die ADHD of ADD hebben. Dit zijn de mensen die ook in sommige gevallen HSS hebben. Dit is allemaal ook een variant van het hebben van HSS. Wanneer u last heeft van een van deze vormen van HSS is het ook echt aan te raden om te kiezen voor een verzwaringsdeken.

Ook personen met een depressie kunnen baat hebben bij het liggen onder een verzwaringsdeken. Dit zijn allemaal voorbeelden van secundaire slapeloosheid waarbij een onderliggende causale oorzaak ten grondslag ligt aan de problematiek rondom het slapen

4 thoughts on “Sensorische overprikkeling en de verzwaringsdeken

  1. Eline schreef:

    Ik ben hooggevoelig en ervaar ook sensorische overprikkeling. BEdankt voor dit fijne artikel, het heeft me veel geleerd.

    1. Ralf schreef:

      Geen probleem! 🙂

  2. Amalia schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  3. Asel schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *