Kennisbank, Verzwaringsdeken

Het verschil tussen een normale deken en de verzwaringsdeken

Leestijd: 3 minuten

Wij van Slaapt hebben de verzwaringsdeken ontwikkeld om voornamelijk hooggevoelige personen een betere nachtrust te geven. Wij krijgen vaak de vraag, wat is nu eigenlijk het verschil tussen een verzwaringsdeken en een normale deken. Er zitten een aantal verschillen in een normale deken en een verzwaringsdeken:

  1. De verzwaringsdeken weegt zwaarder. De verzwaringsdeken weegt ongeveer 7 tot 9 kilo. Wij raden aan om voor een verzwaringsdeken van ongeveer 10% van het lichaamsgewicht te gaan. Zit u tussen twee gewichten in of net onder een gewicht? Dan raden wij aan om voor de zwaardere variant te gaan. Een gedeelte van het gewicht valt immers naast u.
  2. De verzwaringsdeken van Slaapt bevat glazen parels in het midden van de deken. Deze parels zorgen uiteindelijk voor het gewicht dat op u drukt. Een normale deken is doorgaans gevuld met dons of ander materiaal.
Dit waren de twee grootste verschillen tussen een verzwaringsdeken en een normale deken. Daarnaast verschilt de groep waarvoor het wordt gemaakt ook. De verzwaringsdeken wordt echt gemaakt voor mensen die kampen met slaapproblemen. Veel mensen in Nederland en België hebben te maken met slapeloosheid. Dit kan primaire of secundaire slapeloosheid zijn, maar het is in ieder geval een grote kwaal waar niet genoeg licht op wordt geschenen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die ongeveer 10% van uw lichaamsgewicht weegt. De verzwaringsdeken drukt met dit gewicht zachtjes op uw lichaam. Deze druk brengt een aantal voordelen met zich mee.

De theorie achter deze druk heet diepe druk stimulatie en is jaren geleden uitgevonden door Temple Grandin. Temple Grandin is een hoogleraar in Amerika en ze lijdt zelf ook aan autisme. Autisme is ook een ziektebeeld waarvoor de verzwaringsdeken goed kan helpen. Alles dat met hooggevoeligheid te maken heeft, heeft ook een verbinding met de verzwaringsdeken. Vaak is slapeloosheid een groot probleem voor deze doelgroep, daarom raden wij hiervoor de verzwaringsdeken aan.

 

Temple Grandin bedacht het concept achter de verzwaringsdeken als eerst toen ze naar de boerderij van een oom ging. Op deze boerderij zag ze dat het vee bij elkaar werd gedrukt voordat ze naar de stal werden gebracht ’s avonds. Toen dit gebeurde verwachtte ze dat het vee in paniek zou raken en weg zou rennen. Het tegenovergestelde gebeurde.

Verschil tussen de normale deken en de verzwaringsdeken

The Hug machine van Temple Grandin

De koeien raakten in een soort hypnose waarin ze juist heel rustig werden. Dit was een vreemd en onverwacht effect voor Temple Grandin, waardoor ze goed ging nadenken over waarom dit gebeurde. Ze kwam erachter dat de druk waarmee de koeien bijeen werden gedreven ook aandeel hadden in het kalmeren van de koeien.

De druk zorgde dus voor het kalmerende effect!

Om deze reden werd “The Hug Machine” ontwikkeld door Temple Grandin. Deze machine zorgde voor dezelfde druk op iemand als de koeie ervoeren tijdens het bijeenkomen. Wat de laatste jaren is ontwikkeld, op basis van de diepe druk stimulatie, is de verzwaringsdeken. Deze verzwaringsdeken is op dezelfde theorie gebaseerd en zorgt ook voor dezelfde evenredig verspreide druk over het lichaam.

Deze druk zorgt onder andere voor een verhoogde productie van melatonine en serotonine. Met name voor hooggevoelige mensen vermindert het angst en stress. Dit heeft als effect dat de persoon sneller inslaapt en ook beter en langer door kan slapen. Dit langer doorslapen zorgt voor een hogere productiviteit gedurende de dag.

3 thoughts on “Het verschil tussen een normale deken en de verzwaringsdeken

  1. Leah schreef:

    Komt het erop neer dat de verzwaringsdeken 3-6 keer zwaarder is en je hierdoor sneller gaat slapen? gr,

  2. Carlijn schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  3. Daantje schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *