Welke HSP testen zijn er?

Welke HSP testen zijn er?

Leestijd: 6 minuten

Iedereen met HSP is hooggevoelig en reageert sterk op interne en externe prikkels. Toch ervaart iedereen deze hooggevoeligheid op een andere manier. Meestal merkt u overprikkeling aan uw humeur en wordt u prikkelbaar en kunt u agressief gedrag vertonen. Ook geeft uw lichaam signalen af als u overprikkeld bent. U kunt hierbij onder meer denken aan innerlijke onrust, vermoeidheid, moeite met nadenken of luisteren, ademnood, duizeligheid en een verhoogde hartslag. In ernstige gevallen is het zelfs mogelijk dat u last krijgt van paniekaanvallen, sociale angst, stress, depressie of een burn-out. Verder zijn sociale situaties lastig voor mensen met HSP. U heeft behoefte aan duidelijkheid, rust en goede contacten. U gaat sociale situaties en groepen liever uit de weg. Toch hoeft dit niet allemaal op u van toepassing te zijn. Als u zeker wil weten of u HSP heeft dan kunt het beste een HSP test doen.

Verschillende testen

Er bestaan verschillende testen om te kijken of u hooggevoelig bent. Iedere test is anders, dus u kunt het beste meerdere testen doen om zeker te zijn van de uitslag. Toch zullen alle testen zich richten op de algemene kenmerken van HSP en heeft elke test vragen over lichamelijke en geestelijke klachten, sociale situaties en humeur. U kunt deze testen makkelijk en snel online doen en u hoeft hiervoor geen specialist in te schakelen. Online vindt u veel verschillende testen, die u gratis kunt doen. Zo heeft u snel zekerheid over HSP als u hier bij uzelf over twijfelt.

Welke HSP testen zijn er?

Testen voor volwassenen en kinderen

HSP komt bij zowel volwassenen als kinderen voor. Daarom vindt u zowel HSP testen voor kinderen als voor volwassenen. De test voor kinderen moet gemaakt worden door de ouder. Deze test vraagt hetzelfde, maar vaak met andere stellingen. Het is belangrijk om te testen of uw kind HSP heeft, omdat HSP bij volwassenen zorgt voor een perfectionistische aanleg waarvoor hoogsensitieve kinderen vatbaar zijn. Het kan leiden tot faalangst. Controleer dus bij een vermoeden of uw kind HSP heeft, zodat u hier rekening mee kunt houden.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

verzwaringsdeken

Test vindeentherapeut.be

Op vindeentherapeut.be vindt u een HSP test voor volwassenen en kinderen. Als uit de test blijkt dat u of uw kind HSP heeft dan kunt u op deze site ook meteen terecht voor een therapeut die u hierbij kan helpen. De site biedt psychotherapie, coaching en energetische therapie aan om signalen te leren herkennen en de situatie te aanvaarden. U leert om te gaan met uw gevoeligheid en zit hierdoor beter in uw vel. Voor kinderen is er een speciale kindertherapeut voor HSP die kan helpen. De HSP test voor volwassenen bevat 24 stellingen. Als u zichzelf in 15 of meer herkent dan is de kans groot dat u HSP heeft. De HSP test voor kinderen bevat ook 24 stellingen. Als u uw kind in een groot deel van de stellingen herkent dan is de kans ook groot dat uw kind HSP heeft.

Test HSP Vlaanderen

Bij de test van HSP Vlaanderen vindt u 23 vragen. Zij stellen dat als u 14 vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, u zeer waarschijnlijk hoog sensitief bent. Zij stellen ook een kanttekening hierbij en vertellen dat als u 1 of 2 vragen met ‘waar’ beantwoordt, u wellicht ook hoogsensitief bent. Het gaat om vragen die uitzonderlijk waar voor u zijn. De vragen gaan onder meer over uw gevoeligheid voor pijn, hoe makkelijk u schrift en of u zich makkelijk laat opjagen. Ook komen er stellingen voorbij over irritatie, gewelddadige films en veranderingen in uw leven.

Test nieuwetijdskind

Bij nieuwetijdskind vindt u een test voor volwassenen en voor kinderen met elk 23 vragen. Ook hier telt u het aantal vragen dat u beantwoordt met ‘ja’. Bij de test voor volwassenen wordt een onderscheid gemaakt tussen 0 tot 7 punten, 8 tot 14 punten en 15 tot 23 punten. Als u 7 punten of minder scoort dan bent u waarschijnlijk geen HSP- er, maar brengt het geen zekerheid. Ook hier geldt dat als slechts 2 items voor u zeer waar zijn dat het alsnog kan zijn dat u HSP’er bent. Bij 8 tot 14 met ‘ja’ beantwoorde vragen geldt dat u waarschijnlijk sensitief bent, maar niet hoogsensitief. Als u 15 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord dan bent u zeer waarschijnlijk hoogsensitief. Bij de test voor kinderen is er onderscheid tussen 0 tot 12 punten en 13 tot 23 punten. Tot en met 12 punten bent u waarschijnlijk niet hoogsensitief en vanaf 13 punten waarschijnlijk wel.

Test HSP coach Maaike

Bij de test van HSP coach Maaike vindt u geen wetenschappelijke HSP test, maar krijgt u inzicht in hoe sensitief u bent. Voor deze test werkten verschillende therapeuten en psychologen samen om zo de test zo nauwkeurig mogelijk te kunnen maken. De test is daarnaast uitvoerig getest in de praktijk. U krijgt bij elke vraag 3 antwoorden, waarin de mate van sensitiviteit weer wordt gegeven. U komt er uiteindelijk achter of u wel of niet bovengemiddeld sensitief bent. Verder wordt in deze test ook onderscheid gemaakt tussen hoogsentimentaliteit en hoogsensitiviteit. Zo wordt deze test gezien als een richtingaanwijzer voor zelfkennis.

Test zo begaaf

Op de website van Zo begaafd ziet u niet meteen alle vragen, maar kunt u pas na het beantwoorden van de ene vraag door naar de andere vraag. U kunt iedere keer aangeven of de stelling voor u ‘waar’ of ‘niet waar’ is. Vervolgens doet u hetzelfde voor de volgende vraag. Na het beantwoorden van alle vragen, krijgt u uw score te zien en wordt erbij vermeld of u waarschijnlijk wel of niet hoogsensitief bent. Zo wordt u vooraf niet beïnvloed door de vragen en het aantal punten. Na het maken van de test krijgt u de mogelijkheid om meer informatie over hooggevoeligheid te krijgen.

Centrum Open Mind

Bij Centrum Open Mind vindt u een HSP test met 24 vragen, waarbij u iedere keer 5 antwoordmogelijkheden heeft. Zo gaat de eerste stelling over achtergrondgeluiden. Hier kunt u kiezen uit de volgende stellingen: ‘Bij te veel achtergrondgeluid kan ik mij niet focussen’, ‘Ik registreer deze geluiden, maar kan ze afblokken’, ‘Bij aankoop houd ik rekening met het geluid dat een toestel maakt’, ‘Ik heb weinig last van omgevingsgeluiden’ en ‘Ik zet bewust toestellen af die onnodig geluid maken’. Deze test is erop gericht om te kijken of u hoogsensitief bent of overprikkeld. Er zijn namelijk veel overeenkomsten te vinden, maar de aanpak is heel verschillend. Daarom vinden ze het bij Centrum Open Mind erg belangrijk dat u weet of u hoogsensitief of overprikkeld bent.

HSP vragen

De vragen van een online HSP test verschillen, maar gaan altijd over de gevoeligheid van uw zintuigen en eventuele klachten die hierbij horen. Het gaat om vragen over externe prikkels als geluid, maar ook over interne prikkels zoals uw gedachtewereld. Zo probeert een test zoveel mogelijk gebied te dekken, zodat de test zo betrouwbaar mogelijk is. Vaak zijn de vragen opgesteld met behulp van experts en zijn de vragen uitvoerig in de praktijk getest. Zo weet u dat de uitslag van de test betrouwbaar is. Om zekerheid te krijgen kunt u het beste meerdere testen doen en zo meerdere vragen beantwoorden.

Een snelle indicatie

De meeste HSP testen hebben een aantal stellingen, waarop u met ‘waar’ of ‘niet waar’ of ‘ja’ of ‘nee’ moet antwoorden. Door te kijken naar het aantal keer ‘ja’ of ‘waar’ kunt u dan zien of u waarschijnlijk hoogsensitief bent of niet. Natuurlijk geeft het geen garantie en kunt u bij twijfel altijd nog een expert inschakelen. Toch geeft een online test alvast een indicatie en vindt u hier vaak ook al veel informatie over HSP. Verder zijn er ook testen die bijvoorbeeld het verschil tussen hoogsensitief en overprikkeld laten zien. Dus als u een aantal HSP kenmerken heeft, betekent dit niet automatisch dat u HSP heeft. Ga voor uzelf na wat u denkt dat de waarheid is en kijk wat u kan doen om de overprikkeling te voorkomen. U kunt online ook controleren of uw kind HSP heeft.   

Comment (1)

  • Nienke Reply

    Bedankt voor het artikel.

    4 december 2020 at 21:13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *