Kennisbank, Slaapproblemen

Wat betekent het als we veel slapen?

Leestijd: 4 minuten

Sommige mensen hebben geen slaaptekort, maar slapen juist uren méér. Ze slapen ‘s avonds langer en doen wellicht overdag ook nog eens een middagdutje. Te veel slapen kan soms erg vervelend zijn, want u heeft er niet altijd trek in om wéér in slaap te vallen of moe te zijn. Wellicht beperkt het u in uw functioneren of is het simpelweg irritant om veel te (moeten) slapen. 

Maar waar ligt dit nu precies aan? Slaapt u meer dan de aangeschreven acht uur per avond voor volwassenen? Wat zegt dit over uw gezondheid of slaappatroon? Is het zorgelijk of schadelijk? Of is het slechts genetisch bepaald? Wij van Slaapt zochten het voor u uit. Lees snel verder.

Veel slapen overdag

Slaapt u veel overdag? Dit kan komen doordat u ‘s avonds minder slaapt of minder goed slaapt. Om deze reden kan uw lichaam overdag moe worden en vragen om bij te slapen. Heeft u dit vaker? Dan is het waarschijnlijk een structureel probleem. Bekijk uw slaapritme eens kritisch na. Ligt u veel wakker of gaat u vaak laat slapen? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak dat u overdag vaker slaapt. 

Veel mensen die in ploegendiensten of late diensten werken, hebben last van een slecht slaapritme. Hierdoor kunnen deze mensen ‘s avonds vaak wakker liggen en overdag een middagdutje moeten doen, omdat ze moe zijn. 

Hypersomnie is een uiterste vorm van te veel slapen. Dit is een slaapstoornis welke wordt gekenmerkt door overmatige slaperigheid overdag. Hypersomnie kan ontstaan door zowel lichamelijke als psychische ziektebeelden. Mocht u deze klachten herkennen, dan raden we aan een dokter te bezoeken en kijken naar de aanleidingen hiervan. 

Veel (extra) slapen overdag kan ook veel andere oorzaken hebben. We bespreken ze in het volgende kopje.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Veel slapen oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom iemand te veel slaapt overdag. Dit kan zowel fysieke als psychische oorzaken hebben. Hieronder behandelen we enkele oorzaken. 

Depressie

Een depressie kan zowel een oorzaak als een gevolg zijn van te veel slapen. Als oorzaak ligt het aan de symptomen die iemand kan krijgen bij het hebben van een depressie. Niet iedereen heeft precies dezelfde symptomen, maar te veel slapen kan hier wel één van zijn.  Wanneer u in een depressie zit kan uw lichaam om veel slaap vragen omdat het bijvoorbeeld moe is van psychische klachten, energie probeert op te bouwen of andere redenen. 

 

Slechte kwaliteit slaap 

De kwaliteit van uw slaap ‘s avonds kan ook invloed hebben op te veel slapen. Wanneer u slecht slaapt ‘s avonds, ook al slaapt u wel de aangeschreven acht uur, bent u niet uitgerust en moe overdag. De kwaliteit van uw slaap ligt aan veel verschillende dingen. Dit kan bijvoorbeeld het matras, kussen en deken zijn, geluiden om u heen of stress. Deze factoren kunnen uw slaap beïnvloeden en zorgen dat u niet goed slaapt of vaak wakker wordt door de nacht heen. Mocht dit het geval zijn en u niet uitgerust wakker wordt, dan vraagt uw lichaam overdag voor meer slaap, omdat het moe is. 

Overgewicht 

Ook overgewicht is zowel een oorzaak als gevolg van te veel slaap. Het lastige hiervan is dat mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen. 

In bijna alle gevallen gaat het bij deze mensen puur om het extra gewicht dat zij elke dag meetorsen en – indirect – om de gezondheidsklachten en slaapstoornissen die hiermee gepaard gaan.

Tekort aan belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen

Een gebrek aan belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen kan ook een belangrijke oorzaak zijn van vermoeidheid en hierdoor te veel slapen. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan vitamine D in de winter. Hierdoor kunt u een moe en lusteloos gevoel krijgen. 

Een verborgen ziekte 

Ook kan een ziekte zorgen voor vermoeidheid, zonder dat u het door heeft. Zo kunt u last krijgen van bijvoorbeeld: 

 • Bloedarmoede. Hierbij is er een te laag gehalte van de stof hemoglobine in het bloed en wordt u moe. Dit ligt vaak aan een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. 
 • Diabetes. Oftewel suikerziekte heeft als symptoom vermoeidheid en daarbij te veel slapen. 
 • Coeliakie. Ook wel glutenallergie. Bij het eten van (veel) gluten kan uw lichaam moe worden. 
Betekenis veel slapen

De ziekte van pfeiffer 

Dit is een infectie van het lichaam, welke gepaard gaat met extreme vermoeidheid. 

Traag werkende schildklier 

Een traag werkende schildklier komt vaker voor bij vrouwen op een hogere leeftijd. Een traag werkende schildklier zorgt voor een moe en futloos gevoel. 

Er zijn nog veel andere ziektes met als symptoom (extreme) vermoeidheid en hierdoor te veel slapen. Mocht het te veel slapen veel vaker en langer aanhouden, dan adviseren wij u om uw huisarts te bezoeken. 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

verzwaringsdeken

Veel slapen en toch moe

Veel slapen kan, zoals bovenstaand benoemd, veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer u veel slaapt kan het effect vaak hebben dat u juist vermoeider opstaat dan wanneer u ging slapen. Dit heeft vaak te maken door uw slaapritme.

Kunt u bijvoorbeeld in het weekend uitslapen? Doe dit dan niet te lang! Uw lichaam is gewend aan een vast slaapritme. Uw lichaam functioneert hier waarschijnlijk het beste op. Wanneer u dit door de war schopt met langer uitslapen, zult u hoogstwaarschijnlijk vermoeider wakker worden. 

Gevolgen van veel slaap

Veel slapen kan veel gevolgen hebben voor uw fysieke en psychische toestand. We noemen hieronder enkele gevolgen van (langdurig) te veel slapen. 

 • Gewichtstoename. We hebben het eerder ook al benoemd: u kunt in gewicht toenemen als u te veel slaapt. 
 • Hoofdpijn door veel slaap. Het is nog niet duidelijk waar dit precies aan ligt. 
 • Depressie door veel slaap. Dit komt omdat vermoeidheid en het suffe gevoel dat u krijgt van te veel slapen kan aanhouden.  
 • Verminderde vruchtbaarheid. De kans bestaat dat uw vruchtbaarheid verminderd. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de invloed die te veel slapen kan hebben op de productie van de hormonen en menstruatiecyclus (bij vrouwen).

3 thoughts on “Wat betekent het als we veel slapen?

 1. Bo schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 2. Hailey schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Sophia schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *