Waarom de HSP test online?

Waarom de HSP test online?

Leestijd: 5 minuten

Iedere dag heeft u te maken met allerlei prikkels, waaronder geuren, geluiden, bewegingen en kleuren. Deze worden vaak onbewust via uw zintuigen opgenomen. Het gaat hierbij niet alleen om externe prikkels, maar ook om interne prikkels zoals gevoelens en gedachten. Normaal neemt u deze zintuigen ongemerkt op, maar dit geldt niet voor iemand met HSP. Iemand met HSP heeft meer moeite om externe en interne prikkels en indrukken te verwerken dan anderen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand met HSP overprikkeld raakt. Het is erg belangrijk om goed om te gaan met HSP om dit te voorkomen. De eerste stap is uitzoeken of u HSP heeft. Dit kunt u doen door een van de vele online testen te maken. U vult de vragen in en u krijgt meteen de uitslag.

Wat is HSP?

HSP staat voor High Sensitive Person en het betekent dat iemand gevoelig is voor interne en externe prikkels. Het gaat hierbij niet alleen om externe prikkels als geluid en licht, maar ook om interne prikkels als de eigen gedachtewereld. Als u HSP heeft dan neemt u ook subtielere nuances waar bij anderen, waaronder hun lichaamstaal en stemming. HSP is geen ziekte, maar een karaktereigenschap met verschillende kenmerken. Iedereen met HSP heeft verschillende kenmerken en beleeft het op zijn of haar eigen manier. Deze kenmerken worden in een online test getoetst, zodat u meteen weet of u HSP heeft.

Ook kunt u snel verbanden leggen, voelt u stemmingen van anderen goed aan en bent u behulpzaam. Daarnaast heeft u het liefst een-op-een contact met iemand en voelt u zich niet helemaal op uw gemak in een groep. U bent hard voor uzelf en heeft veel behoefte aan rust om uzelf weer helemaal op te kunnen laden. Zo zijn er nog veel meer kenmerken van HSP.

Oorzaak van HSP

Maar liefst 1 op de 5 mensen wordt geboren met HSP en het is dus in de meeste gevallen aangeboren. De oorzaak hiervan ligt in het zenuwstelsel. Iemand met HSP verwerkt informatie op een dieper niveau dan iemand zonder HSP. Het zenuwstelsel is extra gevoelig en u kunt het vergelijken van het missen van een filter, waardoor u altijd prikkels binnenkrijgt. U heeft het dus niet in de hand of u HSP krijgt en het enige wat u er tegen kan doen is het proberen te verminderen door voldoende rust te pakken. Alleen als u voldoende uitgerust bent, bent u in staat om alle prikkels te verwerken.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

verzwaringsdeken

Stress en HSP

Als u HSP heeft dan bent u zeer gevoelig voor stress. Om ons heen zijn ontzettend veel prikkels, mede dankzij internet, televisie en reclame. Er wordt steeds meer aandacht van u geëist, waardoor deze prikkels toenemen en u veel stress kunt ervaren. Doordat u gevoeliger bent voor prikkels, bent u sneller vermoeid en bent u dus vatbaarder voor stress. Dit kan leiden tot vervelende gevolgen, zoals het krijgen van een depressie of een burn-out. Een goede balans en voldoende rust zijn belangrijke methoden om overprikkeling te voorkomen en daardoor ook stress te voorkomen.

Positieve eigenschappen HSP

Hoewel bij HSP vaak wordt ingegaan op de negatieve gevolgen, zorgt HSP ook voor positieve eigenschappen. Zo bent u als HSP beter in het signaleren van fouten en kunt u deze dus ook beter vermijden. Ook werkt u vaak hard en kunt u zich goed concentreren. U laat zich door niemand afleiden. Daarnaast bent u goed in het opmerken van nuanceverschillen, of het nu gaat om kleuren, kleding of de stemming. U voelt ook planten en dieren beter aan dan iemand zonder HSP. Verder verwerkt u alles op een dieper niveau en denkt u daardoor ook dieper na over de zin van het leven. 

Valkuilen HSP

Toch zijn er naast de positieve eigenschappen ook een aantal valkuilen voor mensen met HSP. Zo komen prikkels een stuk harder aan en kan dit leiden tot overprikkeling. Als iemand met HSP wordt bekeken of geëvalueerd dan is het lastig om goed te functioneren en iemand is minder goed in feitenkennis. Mensen met HSP trekken zich snel terug en kunnen verlegen overkomen. Ook hebben ze vaak een zwak zelfbeeld en hebben ze snel last van stressverschijnselen als onrustige darmen, hoofdpijn en maagpijn. Verder hebben prikkels een grote invloed op hun stemming en kan deze daarom snel omslaan.

Omgaan met HSP

Op de juiste manier omgaan met HSP is dus erg belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Het is belangrijk om te weten wat HSP is, zodat u weet hoe u hiermee moet omgaan. Iedereen met HSP heeft andere kenmerken, maar er zijn een aantal algemene kenmerken waaraan u HSP kunt herkennen. Door een online test te doen, weet u meteen of u HSP heeft. Als hieruit komt dat u HSP heeft dan zijn er een aantal algemene tips die u kunnen helpen om hiermee om te gaan. Zo laat u HSP niet uw leven beheersen.

Acceptatie

Het belangrijkste om te doen als u erachter bent gekomen door een online test dat u HSP heeft is om dit te accepteren. Het is belangrijk om uzelf niet met anderen te vergelijken en niet alleen de focus te leggen op de negatieve kanten. HSP komt ook met positieve kanten en alle kenmerken horen nu eenmaal bij u. Hier kunt u niets aan veranderen. U kunt dit het beste accepteren en uw leven op een manier inrichten die werkt voor u. Probeer meer te weten te komen over HSP, zodat u weet wat u moet doen om overprikkeling te voorkomen.

Scherm jezelf niet af

Een ander belangrijk advies voor mensen met HSP is om uzelf niet af te schermen voor signalen van buitenaf. Tuurlijk is het zaak om overprikkeling te voorkomen, maar dit betekent niet dat u niets meer kunt ondernemen. Het is zaak om voor en na die tijd voldoende rust te pakken, maar u hoeft niet alles te laten. Door uzelf af te schermen kunt u namelijk in een sociaal isolement raken en dat leidt uiteindelijk tot depressies en angsten. U moet leren signalen te begrijpen en hier goed mee om te gaan. Als u dit weet dan kunt u nog steeds leuke dingen ondernemen.

Waarom een HSP test online?

Breng structuur aan

Verder is het zaak om voldoende structuur aan te brengen. Op die manier weet u wat u op elk moment kunt verwachten. Als u een intensieve activiteit op de planning heeft staan dan kunt u meteen voor en na die tijd voldoende rust inplannen. Dus als u gaat shoppen of naar een pretpark gaat dan weet u van tevoren dat u veel prikkels binnen gaat krijgen. U kunt hier de dagen voor en na die tijd al rekening mee houden door niet teveel van dit soort uitjes achter elkaar te plannen en hier juist rustdagen omheen te plannen.

Zorg voor rust

Rust is het allerbelangrijkste voor mensen met HSP. Dit is namelijk nodig om alle indrukken te verwerken en zo te voorkomen dat u overprikkeld raakt. Als u onvoldoende rust pakt dan kunt u geïrriteerd raken en in sommige gevallen zelfs agressief worden. Het is dus nodig om uzelf af en toe terug te trekken. De rust kunt u op verschillende manieren pakken, kijk dus wat het beste voor u werkt. Zo kunt u ervoor kiezen om te gaan wandelen, te lezen of te mediteren. Zorg voor een plek in huis waar u zich op elk gewenst moment terug kan trekken, zodat u de zekerheid heeft dat het altijd mogelijk is.

Comments (3)

 • Nienke Reply

  Bedankt voor het artikel.

  5 december 2020 at 09:06
 • Ruby Reply

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  5 december 2020 at 09:06
 • Vesper Reply

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  5 december 2020 at 09:06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *