De behandeling van slaapproblemen wordt langzaamaan wat beter gedekt door zorgverzekeringen in Nederland. Dat komt doordat zij erkennen dat mensen die geen goede nachtrust krijgen vaak meer problemen ontwikkelen in de toekomst.

Slaapproblemen leiden op de korte termijn tot een gebrek aan concentratievermogen, verminderde prestatie en een lusteloos gevoel. Ook op de lange termijn kunnen de gevolgen van een slechte nachtrust enorm zijn. Het vergroot namelijk de kans op het ontwikkelen van chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. Dat wil je natuurlijk proberen te voorkomen.

Tussen de 30% en 60% van de bevolking in westerse landen heeft moeite met slapen. Er worden steeds meer manieren ontwikkeld om hen toch aan een goede nachtrust te helpen. Een verzwaringsdeken kan je helpen om sneller in slaap te komen en dieper te slapen. In dit artikel kun je lezen over de mogelijke vergoedingen voor een verzwaringsdeken.

Vergoeding verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken wordt internationaal erkend als een hulpmiddel om beter te slapen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat veel mensen die lijden aan stress en angst beter kunnen ontspannen met een verzwaringsdeken.

De lichte druk die de deken geeft zorgt ervoor dat je zenuwstelsel zich veilig voelt waardoor je makkelijker in (een diepe) slaap kunt komen. Daardoor slaap je ook makkelijker door.

De verzwaringsdeken + winterhoes

Wordt de verzwaringsdeken vergoed?

Je kunt een verzwaringsdeken gebruiken in elk soort situatie waarin je wilt ontspannen. Het concept is hoofdzakelijk ontwikkeld voor gebruik in bed. Daar vervangt het je dekbed. Dezelfde zwaartedeken kan worden gecombineerd met verschillende soorten hoezen. Die maken het geheel warmer of koeler waardoor de deken geschikt is voor alle jaargetijden.

Er zijn verschillende artsen die hun patiënten voorstellen om gebruik te maken van een verzwaringsdeken. Deze informatie is helaas nog niet doorgedrongen tot de zorgverzekeraars. Een verzwaringsdeken valt binnen de medische wereld nog onder de categorie alternatieve oplossingen. Je kunt er dus voorlopig nog geen vergoeding voor krijgen.

Een steentje bijdragen aan verandering

Misschien wil je proberen om te helpen bij een positieve verandering in de wereld van de gezondheidszorg. Je kunt in dat geval je nieuwe verzwaringsdeken toch declareren bij de zorgverzekering. Misschien ben jij dan de reden dat ze deze oplossing eens goed bekijken en tot de conclusie komen dat het zeker de moeite waard is om verzwaringsdekens te vergoeden.

Vergoedingen slaapproblemen

Ben jij één van de mensen die ’s nachts vaak liggen te woelen en te draaien? Als je nachtrust te wensen overlaat dan kun je niet je beste beentje voorzetten op je werk en voor je familie. Om te voorkomen dat slaapproblemen leiden tot chronische ziektes worden door de zorgverzekeringen een aantal behandelingen vergoed.

Verschillende polissen

In Nederland kiezen de meeste mensen voor een zorgverzekering met een budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis. Een budgetpolis is het goedkoopst maar daarmee heb je geen vrije zorgkeuze waardoor veel behandelingen niet vergoed worden. Met een naturapolis kun je beperkt vrij kiezen en daardoor krijg je vaak een deel terug. Een restitutiepolis biedt de beste kans op vergoeding van zorg voor slaapproblemen.

De huisarts en slaapmiddelen

De basisverzekering van de zorgverzekering dekt bezoeken aan de huisarts. Als deze vaststelt dat je slaapmiddelen nodig hebt vanwege epilepsie, angststoornissen, psychiatrische problemen, afkicken van drugs of alcohol of omdat je terminaal ziek bent, dan kun je deze vergoed krijgen door je basisverzekering. In de meeste andere gevallen moet je ze zelf betalen.

verzwaringsdeken historie

Een uitgebreid slaaponderzoek

Een uitgebreid slaaponderzoek – officieel heet dat polysomnografie – wordt wel gedekt vanuit de basisverzekering. Dit onderzoek kan je helpen om vast te stellen wat er precies mis gaat bij het slapen. Dat is vooral handig voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van nachtangst, slaapverlamming, slaapapneu of een andere aandoening die het slaapritme verstoort.

Therapie

Ook een behandeling bij een therapeut wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor heb je meestal wel een verwijsbrief nodig van je huisarts. Als dit moeilijk is, dan kun je beginnen met een kennismakingsgesprek bij de therapeut. Deze kan dan contact leggen met je huisarts waarin hij of zij aangeeft dat je baat hebt bij hun behandeling.

Een therapeut kan je helpen met het verbeteren van je slaap door psychische problemen zoals stress, angst, depressie en burn-out aan te pakken. Met hen samen ga je kijken waardoor je problemen ontstaan. Vervolgens ontwikkelen jullie samen manieren om beter met het leven om te gaan. Dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor de kwaliteit van je slaap, maar zal ook je algehele welzijn verbeteren.

Aanvullende verzekeringen

Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om bijvoorbeeld een slaapcursus vergoed te krijgen. Gezien de lage kosten van deze cursus is dat meestal het geld niet waard, tenzij je de aanvullende verzekering ook nog voor iets anders gebruikt. De hulp van een therapeut of masseur kan vaak ook worden gedekt door aan aanvullende verzekering. Dat is een stuk duurder en kan dus wel de moeite waard zijn.

Toekomst verzwaringsdeken vergoed door zorgverzekering

Het is wetenschappelijk bewezen dat een verzwaringsdeken kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en de slaap te verbeteren. Deze bewijzen zijn echter nog niet genoeg bekend en gekeurd. Daardoor zijn de overheid en verzekeringsmaatschappijen nog niet overtuigd dat dit hulpmiddel moet worden opgenomen in de dekking van je zorgverzekering.

Het is nu nog niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de aanschaf van een verzwaringsdeken. We hopen natuurlijk dat dit in de toekomst zal veranderen en daarvoor zijn wel aanwijzingen. Als de trend doorzet in dezelfde richting is die kans zeker aanwezig.

Verzwaringsdeken

De voordelen van een vergoeding voor de verzekeraar

De kans is groot dat verzwaringsdekens (deels) vergoed gaan worden wanneer de zorgverzekeraars zich meer bewust worden van de voordelen ervan. Zij zien namelijk al wel in dat een goede nachtrust belangrijk is om mensen gezond te houden. Wanneer hun klanten minder last hebben van ziekte dan blijven hun kosten natuurlijk lager.

Een verzwaringsdeken heeft veel te bieden

Voor veel mensen met slaapproblemen is het de moeite waard om een verzwaringsdeken aan te schaffen op eigen kosten. Uiteraard heb je er zelf het meeste voordeel van en heeft het geen zin om het te laten vanwege je zorgverzekering. Naast het voorkomen van toekomstige gezondheidsproblemen kan een verzwaringsdeken ook direct je welzijn verbeteren.

Het is aangetoond dat veel mensen met een verzwaringsdeken sneller in slaap vallen en beter doorslapen. De diepere slaap zorgt ervoor dat je beter uitrust gedurende de nacht. Daardoor wordt je met meer energie wakker. Gedurende de dag ben je daardoor productiever, creatiever en heb je een beter humeur. Ook de omgang met stress, relaties en lastige omstandigheden wordt waarschijnlijk beter.

De kwaliteit van verzwaringsdekens kan erg verschillen

Er zijn allerlei verschillende verzwaringsdekens op de markt. De prijzen van deze dekens lopen nogal uiteen. Dat komt doordat niet alle dekens dezelfde kwaliteit hebben. De verschillen zitten zowel in het materiaal als in de opbouw van de verzwaringsdeken.

Goedkopere verzwaringsdekens hebben vaak één of meerdere nadelen. Sommige dekens zijn gemaakt van materiaal dat niet goed ademt. Daardoor kun je erg gaan zweten, vooral in de zomer. Daarnaast is er ook veel verschil in de manier waarop de glaskorrels – die het extra gewicht geven – in de deken verwerkt zijn. Als de vakken te groot zijn dan zakken alle korrels naar één kant.

Onze verzwaringsdekens hebben zeven verschillende lagen. De glaskorrels vormen de middelste laag. Deze zitten in vakjes die zo klein zijn dat ze niet gaan schuiven. Daarnaast is het belangrijk dat de omringende lagen genoeg comfort bieden en zuurstof doorlaten. In dat geval kun je de deken in alle seizoenen gebruiken. Door de hoezen te wisselen pas je de temperatuur van de deken aan in de zomer en winter.

Verzwaringsdeken opgerold met hoes

Ervaringen met onze verzwaringsdeken

Proefperiode van 30 nachten

Wij vinden het belangrijk dat je zelf kunt uitproberen of een verzwaringsdeken iets voor je is. De meeste mensen hebben een paar weken nodig om aan hun nieuwe deken te wennen. Daarom heb je 30 dagen de tijd om onze verzwaringsdekens te proberen. Binnen die tijd kun je de deken kosteloos terug sturen.

Conclusie

Verzwaringsdekens helpen veel mensen om beter in slaap te komen en dieper te slapen. Het heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Daardoor kunnen deze dekens slaapproblemen verminderen of oplossen – vooral wanneer deze voortkomen uit stress, angst, piekeren en onrustigheid.

Zorgverzekeringen vergoeden steeds meer behandelingen en middeltjes die helpen om slaapproblemen te voorkomen of op te lossen. Dat doen ze omdat ze weten dat een goede nachtrust kan helpen bij het voorkomen van problemen en ziektes in te toekomst. Je kunt al vergoeding krijgen voor een slaaponderzoek, therapie en slaapcursussen.

Verzwaringsdekens zijn helaas nog niet bekend genoeg om ook vergoed te worden. Hopelijk komt daar in de komende jaren verandering in. Tot die tijd kun je een verzwaringsdeken tot 30 dagen uitproberen om te beslissen of het een voordelige impact heeft op nachtrust.

3 reacties op “Verzwaringsdeken zorgverzekering

  1. Nadine schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Meghan schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Emma schreef:

    Ik heb zojuist mijn eerste verzwaringsdeken aangeschaft, is het mogelijk om deze door mijn zorgverzekering te laten vergoeden? Dat zou enorm helpen en schelen in de kosten. Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *