Kennisbank, Slaapproblemen

Slapen en spasmen

Leestijd: 5 minuten

Spasmen kunt u krijgen vlak voor u gaat slapen en kan erg vervelend zijn en zorgt er ook voor dat uw nachtrust verstoord wordt. Maar het is ook mogelijk dat uw spieren samentrekken door spasticiteit. Dit komt door een verhoogde spanning in verzwakte spieren.

Ook dit kan ervoor zorgen dat u minder goed in slaap valt. U vindt hier meer informatie over beide soorten van spasmen en wat u kunt doen om beter te kunnen slapen. Met een goede nachtrust functioneert u beter. Als u slecht slaapt kunt u namelijk last krijgen van onder meer concentratieproblemen, geheugenproblemen en prikkelbaarheid.

Slecht slapen door spasticiteit

Spasticiteit komt voor in verzwakte of verlamde spieren van armen of benen en zorgen voor een verhoogde spanning. De spieren trekken wisselend of permanent samen. Dit komt vooral voor in armen of benen en komt door overprikkeling. Een arm of been wordt minder soepel en beweeglijk, waardoor de spierspanning toeneemt.

Hierdoor kunnen spieren strak en stijf aanvoelen en kan het ervoor zorgen dat u pijn heeft, het uw bewegen beperkt of het dagelijks handelen moeilijker maakt. Het zorgt er vaak ook voor dat u slechter slaapt. Door de spasmen kunt u minder goed in slaap komen, maar het is ook mogelijk dat u tijdens het slapen last krijgt van spasmen en hierdoor weer wakker wordt.

Slapen en spasmen

Tips om spasticiteit te verlichten

Spasticiteit is een veelvoorkomend symptoom van MS. Maar liefst 80 procent heeft hier last van. Het doen van oefeningen met een fysiotherapeut kunnen helpen om deze spasmen te verlichten en de flexibiliteit van de spieren te vergroten.

U kunt zelf actieve oefeningen doen en daarnaast kunnen fysiotherapeuten de verkorte spiervezels strekken en ontspannen, aangespannen spieren uitstrekken, de circulatie verbeteren en het bewegen van gewrichten verbeteren. Daarnaast zijn er ook veel medicijnen die helpen om spasticiteit te verlichten. Het verschilt per persoon welk medicijn het beste werkt. Kijk met uw huisarts naar de mogelijkheden. Door de spasticiteit te verlichten, zult u beter kunnen slapen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

verzwaringsdeken

Slecht slapen door spasmen

Spasmen komen voor wanneer u zich wil overgeven aan de slaap. U krijgt spiertrekkingen, waardoor uw armen en benen bewegen. Vaak gebeurt dit door een levendige droom. U heeft hier geen enkele controle over en niemand weet precies waar deze spasmen vandaan komen. Een mogelijkheid is dat het de schakel is tussen wakker en slapen en dat het een gevecht is tussen beide.

Tijdens de REM slaap bent u als het ware verlamd en kunnen dromen niet zorgen voor spasmen. Uw spieren blijven rustig. Het lijkt er op dat de spasmen het gevolg zijn van het motorische systeem dat invloed heeft wanneer slaapverlamming het overneemt. Het lichaam valt geleidelijk in slaap en dat gebeurt ook met de slaapverlamming. Dat gaat niet altijd makkelijk, waardoor spasmen op kunnen treden.

Oorzaken van spasmen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u last krijgt van stuiptrekkingen tijdens het slapen. Het is mogelijk dat u last heeft van myoclonische zenuwtrekkingen in de eerste fase van uw slaap. U heeft het gevoel dat u valt, waardoor u wakker schrikt. Het is ook mogelijk dat het komt door de periodieke beweging van de ledematen stoornis (PLMD). Mensen met deze stoornissen krijgen schokkende bewegingen van 30 seconden. Het gebeurt tijdens de slaap, maar verstoort de slaap ook.

Daarom kan het zijn dat mensen vermoeid zijn overdag, ondanks dat ze niet wakker geworden zijn. Het is ook mogelijk dat de spasmen komen door rusteloze benen. Mensen met dit syndroom bewegen omdat ze een drang hebben om te bewegen door kruipende sensaties in hun benen. Ten slotte is het ook mogelijk dat het komt door een REM-slaap gedragsstoornis. Het voorkomt dat de slaper de slaapverlamming ervaart en kan leiden tot onwillekeurige bewegingen.

Tips om spasmen te voorkomen

Als u echt last heeft van slaapproblemen door spasmen dan kunt u het beste een arts raadplegen. U kunt een slaapstudie doen om de juiste oorzaak te achterhalen. Mogelijke behandelingen voor het aanpakken van deze spasmen zijn onder meer lichaamsoefeningen en slaaptips.

Een goede slaaptip is het aanschaffen van een verzwaringsdeken. Deze zware deken kan spasmen tegenhouden. Ook het behandelen van het rusteloze benen syndroom of behandelingen tegen beenkrampen kunnen mogelijke behandelingen zijn tegen spasmen. Het verschilt dus per persoon wat de oorzaak is en welke behandeling het beste bij u past.

Meer over spasmen

In de cortex ligt een netwerk van zenuwcellen, die in volle werking zorgen voor een alert en rusteloos gevoel. Op dat moment bent u wakker. De nucleus praeopticus ventrolateralis is een gebied in de hersenen dat de alertheid onderdrukt en zo zorgt dat u wil slapen.

Als uw hersenen de informatie wil verwerken en gaat dromen dan is er een strijd tussen wakker zijn en slaperig worden. De slaapverlamming zet uiteindelijk in, maar de resterende energie komt toch nog op in de vorm van spasmen. Het zijn waarschijnlijk de laatste resten verzet van de dag. Maar complete zekerheid is er niet.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn spasmen tijdens uw slaap? 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u last krijgt van stuiptrekkingen tijdens het slapen. Het is mogelijk dat u last heeft van myoclonische zenuwtrekkingen in de eerste fase van uw slaap. U heeft dan het gevoel dat u valt en schrikt hierdoor wakker. Het is ook mogelijk dat het komt door de periodieke beweging van de ledematen stoornis (PLMD). Mensen met deze stoornissen krijgen schokkende bewegingen van gemiddeld 30 seconden. Het gebeurt tijdens de slaap, maar verstoort de slaap ook. Dit heeft veel belangrijke, soms gevaarlijke, gevolgen. 

 • Wat betekenen stuipen tijdens mijn slaap? 

Spasticiteit komt voor in verzwakte of verlamde spieren van armen of benen en zorgt voor een verhoogde spanning. De spieren trekken wisselend of permanent samen. Dit komt vooral voor in armen of benen en komt door overprikkeling. Een arm of been wordt minder soepel en beweeglijk, waardoor de spierspanning toeneemt.

Hierdoor voelen spieren strak en stijf aan. Daarnaast beperkt het u in uw bewegen, maakt het dagelijkse handelingen moeilijker en veroorzaakt het pijn. Het zorgt er vaak ook voor dat u slecht slaapt of vaak wakker wordt. 

 • Wat zijn de gevolgen van spasmen tijdens het slapen?

Spasmen tijdens het slapen zorgen voor een slechte nachtrust. U wordt vaker wakker of komt moeilijk in slaap. Dit kan gevolgen hebben voor overdag. Wanneer u niet goed slaapt, bent u minder productief overdag. Een slechte slaapkwaliteit hoeft niet enkel te betekenen dat u kort heeft geslapen. Het kan ook iets zeggen over de kwaliteit van uw slaap. Denk hierbij aan veel draaien tijdens het slapen, de manier van ademen, de REM-slaap en meer kenmerken van de kwaliteit van uw nachtrust. 

 • Hoe verlicht ik spasmen tijdens het slapen?

U kunt zelf actieve oefeningen doen. Daarnaast kunnen fysiotherapeuten de verkorte spiervezels strekken en ontspannen, aangespannen spieren uitstrekken, de circulatie verbeteren en het bewegen van gewrichten verbeteren. Er zijn ook veel medicijnen die helpen om spasticiteit te verlichten. Het verschilt per persoon welk medicijn het beste werkt.

4 thoughts on “Slapen en spasmen

 1. Natascha schreef:

  Ik slaap erg slecht vanwege mijn spasmen. Wat kan ik hieraan doen en waarom heb ik dit?

 2. Jip schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 3. Keet schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 4. Madelief schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.