Beter slapen, Kennisbank

Slapen: de cijfers van 2020

Leestijd: 5 minuten

Veel mensen zijn bewust van het belang van het krijgen van genoeg slaap. Volwassenen en kinderen zitten in een constant gevecht tegen elementen die niet goed voor de slaap zijn. Denk hierbij aan technologie, stress of relaties. Vanaf 2019 tot 2020 heeft er een achteruitgang plaatsgevonden in het aantal mensen dat op zoek ging naar hulp bij het slapen (een slaapconsult). In dit artikel nemen wij de cijfers van 2020 onder de loep. De gegevens komen onder andere uit het jaarlijkse onderzoek van Philips omtrent het slaapgedrag van mensen.

Bewustheid rondom het belang van slaap
De bewustheid rondom het belang van slaap lijkt vooruit te gaan. Vooral bij volwassenen heerst de notie dat slaap een correlatie heeft met fysieke welgesteldheid. Subjectieve correlaties werden gevonden in slaap en mentale welzijn, geheugen en humeur. Het onderzoek toont ook aan dat de geïnterviewde participanten slaap de hoogste waardering geven (gekozen tussen dieet, sporten en slapen).

Leuk dat u op onze website kijkt. Wij schrijven veel artikelen over allerlei onderwerpen rondom slapen en beter kunnen slapen. Wij willen slapend Nederland en België graag aan een betere nachtrust helpen.

Dit doen wij onder andere door de verzwaringsdeken aan te bieden. De verzwaringsdeken kent veel verschillende namen waaronder weighted blanket, zware deken, verzwaard dekbed, verzwaarde deken, zwaartedeken en ballendeken.

Veel leesplezier!

Slaap in verschillende landen

Hoewel wij moet Slaapt ons voornamelijk richten op de Nederlandse en Belgische markt, houden wij onze ogen niet dicht voor de andere landen. Ook het onderzoek van Philips ging verder dan deze landen. Vooral de subjectieve ervaring van het slapen werd benadrukt tijdens dit gedeelte van het onderzoek. De deelnemers waren over het algemeen niet tevreden over de slaap die ze kregen.

In Nederland was 51% van de ondervraagde deelnemers tevreden over de slaap die ze kregen. Dit was ongeveer de mediaan van de ondervraagde landen in dit onderzoek.

Ook het wakker worden gedurende de nacht bleek een probleem te zijn binnen de landen. Gemiddeld werden de ondervraagde deelnemers 1.8 keer per nacht wakker. Dit is één van de grootste problemen bij het hebben van slapeloosheid; wakker worden voordat de wekker gaat. Dit moet structureel aanhouden wilt er echt sprake zijn van slapeloosheid en dit kan, op termijn, een grote impact hebben op de gezondheid.

Technologie en slapen

Technologie en goed slapen gaan niet hand in hand. Er wordt te veel gebruik gemaakt van technologie voor het slapen gaan. Denk hierbij aan het kijken van een film of nog even op sociale media zitten voor het slapen. Dit is algemeen bekend bij de meeste volwassenen, maar niet iedereen weet wat precies het goed kunnen slapen tegenhoudt. Dit is een belangrijk punt en vooral ook een goede reden om een slaapconsultant hiervoor in te huren. Deze kan precies de routines met u doornemen zodat u weet waar u aan toe bent.

Opvallend zijn de cijfers rondom “het laatste wat ik doe voordat ik ga slapen is naar mijn telefoon kijken”. Het blauwe licht dat uit de telefoon komt kan het slapen een stuk moeilijker maken. Met name het kijken van video’s, films of sociale media kan een negatieve invloed op het slapen hebben. Probeer voor het slapen gaan even een boekje erbij te pakken om het blauwe licht te reduceren.

Slapen en relaties

In het onderzoek werden ook vragen gesteld aan stelletjes en hoe zij met het slapen omgaan. Doordat slapen zo belangrijk is, is het ook van belang om hier binnen een relatie bewust mee bezig te zijn. Samen slapen kan erg fijn zijn, maar het kan ook leiden tot een verminderde nachtrust.
Een percentage van de ondervraagde deelnemers gaf aan dat ze van tijd tot tijd niet bij hun partner sliepen om fijner te kunnen slapen. Daarbij gaf 30% aan dat het gebrek aan slaap een (negatieve) impact had op de relatie. Bewust hiermee omgaan kan niet alleen leiden tot een betere nachtrust, het kan ook een positieve invloed op de relatie hebben.

Ziektebeelden rondom slapen

Niet alleen externe factoren hebben invloed op het slaapgedrag. Er zijn ook veel ziektebeelden die bekend zijn doordat ze een negatieve invloed op het slapen hebben. Hieronder zijn een aantal veelvoorkomende ziektebeelden uitgeschreven. De lichtblauwe lijn geeft de cijfers uit 2020 weer, de donkerblauwe geeft de cijfers uit 2019 weer.

Niet alleen zijn dit ziektebeelden die alleen impact hebben op slaap. Veel verschillende aandoeningen of ziektes kunnen een negatieve impact hebben op het slaapgedrag. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van chronische pijn. Door de pijn kan iemand niet liggen zoals hij of zij wil liggen en dit kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van het slapen.

 

Bewust beter gaan slapen

Hoewel relatief minder mensen voor het slapen TV kijken, gaat het bewust bezig zijn met beter slapen achteruit. In het onderzoek zijn meer mensen achteruitgegaan op het gebied van lezen, naar muziek luisteren en mediteren voor het slapen. Dit zijn allen methodes die op een natuurlijke manier de kwaliteit van het slapen bevorderen.Een trend binnen het slapen is het gebruiken van CBD-olie om het slapen te bevorderen.

Dit zijn maar een aantal punten van de verschillende strategieën om beter te kunnen slapen. Onderstaande afbeelding geeft weer welk percentage van de deelnemers welke gewoontes rondom het slapen hebben. Het donkerste balkje geeft de mensen weer die er niks mee doen. Het middelste balkje geeft de mensen weer die het ooit hebben gedaan en het bovenste balkje geeft de mensen weer die dit nu gebruiken. Opvallend is het percentage mensen dat last heeft van slaapapneu en hier ook therapie voor hebben. Onderstaand zoomen we verder in op dit onderwerp.

 

Slaapapneu

Slaapapneu is kort gezegd het stoppen met ademhalen tijdens het slapen. De adempauzes duren hierbij minimaal 10 seconden en deze komen vrij frequent voor. Wat denken de deelnemers over slaapapneu en vooral ook de behandeling hiervan?

Een groot gedeelte van de ondervraagde denkt dat de behandeling voor slaapapneu erger is dan het hebben van slaapapneu. Dit percentage komt uit de ondervraagde die daadwerkelijk de therapie ondergaan. Interessante gegevens over de mensen die lijden aan slaapapneu:

Conclusie

Het bewustzijn onder de ondervraagde deelnemers is er. Het bewustzijn dat slaap belangrijk is, is in significante mate aanwezig. Het gaat nu vooral om het daadwerkelijk aan de slag gaan met die bewustzijn. De vertaling in alledaagse routines is hierbij van belang. Grote verschillen kunnen worden gemaakt in het uitzetten van technologie voor het slapen. De gegevens komen uit het uitgevoerde onderzoek van Philips, je kunt hier meer over vinden in hun whitepaper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *