Beter slapen, Kennisbank, Slaapproblemen

Nacht niet slapen

Leestijd: 4 minuten

Een nacht niet slapen, hoe slecht is dat voor uw lichaam en wat zijn de effecten die u hiervan zult merken? Het is u vast wel eens overkomen: een nachtje doorhalen vanwege een leuk feestje of met een minder leuke reden, zoals een tentamen of belangrijke deadline. Dit resulteerde in het feit dat u een hele nacht niet of nauwelijks geslapen heeft. Het is logisch dat u hier de volgende dag de effecten van gaat merken. Hier leest u alles over wat een nacht zonder slaap of langer met uw lichaam doet.

Zo belangrijk is een goede nachtrust

Het is al langer bekend dat wij mensen heel slecht kunnen zonder een goede nachtrust. 

Wanneer wij een nacht slecht hebben geslapen, is dat ook gelijk te merken: het humeur is minder, maar we hebben ook een minder goede concentratie en zijn de hele dag door vermoeid. 

Daarom is het belangrijk dat u goed slaapt, omdat u hier overdag anders de gevolgen van gaat merken. Voldoende slaap zorgt niet alleen voor een uitgerust gevoel, maar het verhoogt de productiviteit en creativiteit en daarnaast ervaart u een veel beter humeur.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Een nacht doorhalen

Nacht zonder slaap: de oorzaken

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een nacht zonder slaap? Het kan natuurlijk voorkomen dat u een gezellige feestje heeft gehad en pas vroeg in de ochtend bent thuisgekomen. 

Er zijn ook veel andere oorzaken van een nacht zonder slaap: wellicht heeft u een kind die ‘s nachts wakker wordt of niet goed doorslaapt. Dit breekt de nachten op en zorgt voor vermoeidheid. 

Ook kunt u door piekeren of slaapproblemen slecht slapen en soms hele nachten wakker liggen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

verzwaringsdeken

Op tijd ingrijpen voorkomt grotere problemen

Gelukkig zijn er ook manieren waarop het mogelijk is om een nacht zonder slaap te voorkomen. Wanneer het maar zelden voorkomt is er geen reden tot onrust. Maar wanneer u merkt dat dit regelmatig het geval is, bijvoorbeeld door stress of een andere reden, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Zo voorkomt u problemen op de langere termijn en grijpt u op tijd in.

1: Ontdek de krachtige natuurlijke slaapmiddelen

Wanneer u regelmatig slecht slaapt en zo flink wat slaaptekort hebt, kan het goed zijn om naar natuurlijke slaapmiddelen te gaan kijken. Onder natuurlijke slaapmiddelen vallen onder andere kruiden zoals kamille, citroenmelisse en valeriaan. Zet voor het slapengaan een goede nachtrust thee: zo ontspant uw lichaam zich sneller en zult u beter in slaap komen.

 

2: Het nut van een verzwaringsdeken

Zit het probleem hem vooral in het inslapen en ligt u soms de hele nacht wakker omdat u niet in slaap kunt komen? Het aanschaffen van een verzwaringsdeken kan hiervoor de oplossing zijn. Deze deken creëert een drukkend gevoel op uw lichaam: dit geeft een rustig gevoel. Uw lichaam ontspant en kalmeert: hierdoor valt u een stuk sneller in slaap en heeft u een betere nachtrust.

 

Wat gebeurt er na een nacht overslaan of een paar uur slapen?

De gevolgen van een slechte nacht zijn groot. Het maakt niet uit of u slechts een paar uur slaapt of dat u een hele nacht wakker bent: uw lichaam zal hier direct op reageren. 

Er zijn al een groot aantal gevolgen van een nacht niet slapen die u op korte termijn zult merken. 

In de eerste plaats zal het concentratievermogen afnemen. U bent daarnaast ook hongerig wanneer u moe bent: de drang naar koolhydraatrijk eten is groot. Een slechte nacht is vaak al snel terug te zien aan de huid: deze ziet er ongezond uit. Ook zult u veel emotioneler op bepaalde gebeurtenissen reageren.

Eén nacht niet slapen komt bij veel mensen voor. Maar het kan ook zo zijn dat u twee nachten niet slaapt. Wat zijn de gevolgen van twee nachten of meer niet of nauwelijks slapen? 

Op de korte termijn zijn er al grote gevolgen merkbaar, maar ook op de lange termijn zal uw lichaam aan de noodrem trekken. Doordat u veel trek heeft in koolhydraatrijk voedsel, zult u na meerdere slechte nachten vaker ongezond eten en dus ook sneller gewichtstoename krijgen.

Slechter immuunsysteem en andere gevolgen

Ook zal het immuunsysteem slechter werken: dit zorgt er op de langere termijn voor dat u bijvoorbeeld sneller verkouden bent. Omdat u na een nacht slapen veel minder concentratie hebt, neemt de kans op ongevallen toe. Dit is dan ook de reden dat wordt afgeraden om lang achter elkaar te rijden zonder rust of slaap. Een goede nachtrust is enorm belangrijk en wanneer u daar problemen mee ervaart zijn er gelukkig ook veel oplossingen. Niet alleen het gebruik van natuurlijke slaapmiddelen, maar ook een verzwaringsdeken kan de oplossing zijn.

3 thoughts on “Nacht niet slapen

  1. Pip schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  2. Senna schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Bente schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.