HSP Test online

HSP Test online

Leestijd: 9 minuten

HSP test online

Iedere dag heeft u te maken met allerlei prikkels, waaronder geuren, geluiden, bewegingen en kleuren. Deze worden vaak onbewust via uw zintuigen opgenomen. Het gaat hierbij niet alleen om externe prikkels, maar ook om interne prikkels zoals gevoelens en gedachten. Normaal neemt u deze zintuigen ongemerkt op, maar dit geldt niet voor iemand met HSP. Iemand met HSP heeft meer moeite om externe en interne prikkels en indrukken te verwerken dan anderen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand met HSP overprikkeld raakt. Het is erg belangrijk om goed om te gaan met HSP om dit te voorkomen. De eerste stap is uitzoeken of u HSP heeft. Dit kunt u doen door een van de vele online testen te maken. U vult de vragen in en u krijgt meteen de uitslag.

Wat is HSP?

HSP staat voor High Sensitive Person en het betekent dat iemand gevoelig is voor interne en externe prikkels. Het gaat hierbij niet alleen om externe prikkels als geluid en licht, maar ook om interne prikkels als de eigen gedachtewereld. Als u HSP heeft dan neemt u ook subtielere nuances waar bij anderen, waaronder hun lichaamstaal en stemming. HSP is geen ziekte, maar een karaktereigenschap met verschillende kenmerken. Iedereen met HSP heeft verschillende kenmerken en beleeft het op zijn of haar eigen manier. Deze kenmerken worden in een online test getoetst, zodat u meteen weet of u HSP heeft.

Oorzaak van HSP

Maar liefst 1 op de 5 mensen wordt geboren met HSP en het is dus in de meeste gevallen aangeboren. De oorzaak hiervan ligt in het zenuwstelsel. Iemand met HSP verwerkt informatie op een dieper niveau dan iemand zonder HSP. Het zenuwstelsel is extra gevoelig en u kunt het vergelijken van het missen van een filter, waardoor u altijd prikkels binnenkrijgt. U heeft het dus niet in de hand of u HSP krijgt en het enige wat u er tegen kan doen is het proberen te verminderen door voldoende rust te pakken. Alleen als u voldoende uitgerust bent, bent u in staat om alle prikkels te verwerken.

HSP test

Iedereen met HSP is hooggevoelig en reageert sterk op interne en externe prikkels. Toch ervaart iedereen deze hooggevoeligheid op een andere manier. Meestal merkt u overprikkeling aan uw humeur en wordt u prikkelbaar en kunt u agressief gedrag vertonen. Ook geeft uw lichaam signalen af als u overprikkeld bent. U kunt hierbij onder meer denken aan innerlijke onrust, vermoeidheid, moeite met nadenken of luisteren, ademnood, duizeligheid en een verhoogde hartslag. In ernstige gevallen is het zelfs mogelijk dat u last krijgt van paniekaanvallen, sociale angst, stress, depressie of een burn-out. Verder zijn sociale situaties lastig voor mensen met HSP. U heeft behoefte aan duidelijkheid, rust en goede contacten. U gaat sociale situaties en groepen liever uit de weg. Toch hoeft dit niet allemaal op u van toepassing te zijn. Als u zeker wil weten of u HSP heeft dan kunt het beste een HSP test doen.

HSP test online

Test instructies

In deze HSP test vindt u 15 vragen, die gaan over de kenmerken van HSP. Het enige wat u hoeft te doen is aangeven of de stelling ‘waar’ of ‘onwaar’ is in uw geval. Als u vindt dat de betreffende stelling goed bij u past dan vult u ‘waar’ in en als de betreffende stelling niet goed bij u past dan vult u ‘onwaar’ in. Schrijf op hoe vaak u ‘waar’ en ‘onwaar’ heeft ingevuld, zodat u aan het einde van de test uw score kunt berekenen. Aan het einde van de vragen, vindt u hoe u uw score kunt berekenen en wat het inhoudt.

Stelling 1

Een kenmerk van iemand met HSP is een intensievere waarneming. U kunt intensief en gedetailleerd waarnemen en hoort of ziet dingen die een ander niet opvallen. Zo ziet u bijvoorbeeld een oneffenheid op de muur of hoort u een heel zacht tikkend geluid dat een ander niet hoort of pas als u diegene erop wijst. Het is ook mogelijk dat u uw eigen stemming of van anderen heel duidelijk ervaart. Zo ziet u achter de glimlach van een ander dat deze niet echt is en dat hij of zij juist negatieve gevoelens ervaart. Als een van deze kenmerken bij u past dan schrijft u ‘waar’ op en als dit niet het geval is dan kiest u voor ‘onwaar’.

Stelling 2

Het inlevingsvermogen van iemand met HSP is vaak een stuk sterker dan bij iemand zonder HSP. Als iemand een probleem heeft met bijvoorbeeld werk of in een relatie dan weet u vaak hoe u diegene op zijn of haar gemak kunt stellen en een beter gevoel kan geven. Diegene praat open met u over de problemen en het lucht op. U luistert, toont oprechte interesse en weet op de juiste momenten het juiste te zeggen. Dit kan zowel met verbale als non-verbale communicatie. Als u zich hierin herkent dan schrijft u ‘waar’ op en als dat niet het geval is dan gaat u voor ‘onwaar’.

Stelling 3

Een sterk rechtvaardigheidsgevoel is een kenmerk dat goed past bij iemand met HSP. Als iemand een probleem heeft en niet voor zichzelf opkomt dan springt u er tussen en neemt het op voor de zwakkere in het conflict. Het maakt u daarbij niet uit wie het is en kan mogelijk zelfs leiden tot conflicten. U zegt namelijk waar het op staat en dat kan leiden tot botsingen met degene tegenover wie u staat. Uw rechtvaardigheidsgevoel is zo sterk dat het kan leiden tot negatieve consequenties. Bij herkenning kiest u voor ‘waar’ en als dit niet bij u past dan gaat u voor ‘onwaar’.

Stelling 4

Een ander kenmerk van iemand met HSP is een rijke belevingswereld. Dit houdt in dat u veel fantaseert en tijdens werkzaamheden kan wegdromen bij het nadenken over de toekomst. Het zorgt voor een slechte concentratie, maar zorgt er ook voor dat u een duidelijk doel voor ogen heeft die u kunt nastreven. De rijke belevingswereld heeft dus goede en minder goede kanten. Het verschilt per persoon hoe dit uitpakt. U kunt het inzetten om een duidelijk doel te hebben en hier naartoe te werken, maar het is ook mogelijk dat u zich hierdoor laat afleiden. Als u merkt dat u vaak fantaseert en droomt dan kiest u voor ‘waar’ bij deze stelling en anders dan kiest u voor ‘onwaar’.

Stelling 5

Een sterke verbinding met de natuur is ook kenmerkend voor iemand met HSP. Het is een plek om tot rust te komen en u terug te trekken als u merkt dat u overprikkeld raakt. Als u vaak de natuur ingaat om te wandelen, te fietsen of gewoon op een bankje te gaan zitten op het moment dat u overprikkeld raakt dan past deze stelling goed bij u en kiest u voor ‘waar’. U gaat graag naar het bos of het park om te genieten van de rust en de stilte. Als u deze behoefte niet heeft en u liever bijvoorbeeld terugtrekt in uw huis dan kiest u voor ‘onwaar’.

Stelling 6

Een goede intuïtie is een van de kenmerken van HSP. Het houdt in dat uw hersenen alvast een beslissing nemen voordat u zich hier bewust van bent. Het kan daarbij gaan om fysieke intuïtie, emotionele intuïtie, mentale intuïtie, omgevingsintuïtie en spirituele intuïtie. Dus als u fysiek of emotioneel vaak voelt wat een ander voelt of vaak creatieve ideeën heeft dan kunt u bij deze stelling ‘waar’ invullen. Dit geldt ook voor voorbeeld voor omgevingsintuïtie of spirituele intuïtie. Als dit niet het geval is dan gaat u voor ‘onwaar’. 

Stelling 7

Veel mensen met HSP hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en dat kan ervoor zorgen dat u vaak een sterke drang heeft om anderen te helpen. Dat kan gaan om kleine gebaren die u doet, maar deze kunnen ook heel groots zijn. Zo is het mogelijk dat u iemand helpt met de boodschappen tillen of de weg oversteken, maar het is ook mogelijk dat u bijvoorbeeld iemand een groot geldbedrag leent of voor een aantal dagen in huis neemt. Als u merkt dat u kleine of grote gebaren of allebei doet om anderen te helpen dan vult u ‘waar’ in bij deze stelling. Als dit niet het geval is dan vult u ‘onwaar’ in.

Stelling 8

Perfectionisme is ook een kenmerk van HSP. Als dit kenmerk bij u past dan vindt u het moeilijk om fouten te maken. Dit geldt zowel voor uw eigen fouten als de fouten van een ander, omdat u verwacht dat anderen minstens net zo goed presteren als u. Het is mogelijk dat u daardoor te veel wil en te lang door werkt of studeert. U wilt de controle houden en alles goed doen. Uitstelgedrag is dan ook aan u niet besteedt. Als u zichzelf hierin herkent dan kiest u bij deze stelling voor ‘waar’ en anders gaat u voor ‘onwaar’.

Stelling 9

Diepzinnigheid past ook bij mensen met HSP en is daardoor ook een van de kernmerken. Als u deze kenmerk bezit dan denkt u vaak na over de diepere zin van het leven en bedenkt u existentiële vragen. U vermijdt graag gesprekken over koetjes en kalfjes en heeft het bijvoorbeeld liever over de toekomst en de rol die iedereen hierin speelt. U bespreekt graag belangrijke zaken en praat niet graag over het weer. Als deze stelling op u van toepassing is dan schrijft u bij stelling 9 ‘waar’ op en zo niet dan schrijft u ‘onwaar’ op. 

Stelling 10

Mensen met HSP denken vaak in beelden en denken daardoor maar liefst 32 keer sneller dan mensen die in woorden denken. Als u een beelddenker bent dan is het mogelijk dat u last heeft om dingen kort en bondig uit te leggen, omdat u minder goed bent in het denken in woorden. Woorden komen later binnen en ondertussen krijgt u allerlei nieuwe associaties in uw hoofd, waardoor het lastig is om te concentreren. U wilt het liefst op zoek naar verbanden en overeenkomsten. U wilt een doel en werken vanuit het geheel. Als u zich hier (deels) in herkent dan schrijft u ‘waar’ op en anders gaat u voor ‘onwaar.

Stelling 11

Ook een-op-een contact is erg belangrijk en kenmerkend voor iemand met HSP. Dit vindt u vaak fijner dan contact met een groep. Het zorgt namelijk voor minder prikkels en u kunt een dieper gesprek voeren. De kans is namelijk groot dat u liever praat over de diepere zin van het leven dan over koetjes en kalfjes. In een groep zal het vaak wat algemener zijn. Daarnaast kunt u met een-op-een contact beter in contact komen met diegene en aanvoelen wat zijn of haar stemming is. Als u zich meer op uw gemak voelt tijdens een-op-een contact in plaats van in een groep dan noteert u bij deze stelling ‘waar’ en als u zich ook op uw gemak voelt in een groep dan noteert u ‘niet waar’.

Stelling 12

Ook een-op-een contact is erg belangrijk en kenmerkend voor iemand met HSP. Dit vindt u vaak fijner dan contact met een groep. Het zorgt namelijk voor minder prikkels en u kunt een dieper gesprek voeren. De kans is namelijk groot dat u liever praat over de diepere zin van het leven dan over koetjes en kalfjes. In een groep zal het vaak wat algemener zijn. Daarnaast kunt u met een-op-een contact beter in contact komen met diegene en aanvoelen wat zijn of haar stemming is. Als u zich meer op uw gemak voelt tijdens een-op-een contact in plaats van in een groep dan noteert u bij deze stelling ‘waar’ en als u zich ook op uw gemak voelt in een groep dan noteert u ‘niet waar’.

Stelling 13

Het stellen van grenzen is vaak iets waar mensen met HSP moeite mee hebben. Het komt daardoor nog weleens voor dat u over uw eigen grenzen heen gaat. Dit gebeurt vooral als u naast HSP ook nog eens HSS heeft. Iemand met HSS zoekt namelijk altijd zijn of haar eigen grenzen op en gaat er regelmatig overheen. Als u merkt dat u meegaat in een beslissing waar u eigenlijk niet achter staat dan vult u bij deze stelling ‘waar’ in. Dit geldt zowel voor een beslissing in een groep als een-op-een. Als u zich hier niet in kan vinden dat vult u ‘onwaar’ in.

Stelling 14

Mensen met HSP reageren sterk op prikkels en kunnen daardoor snel overprikkeld raken als ze niet genoeg rust pakken. Al die prikkels zorgen voor een leeg en uitgeput gevoel. U merkt dat u in een drukke omgeving snel vermoeid bent en de behoefte heeft om uzelf terug te trekken. Als u merkt dat u regelmatig behoefte heeft aan rust en ontspanning dan vult u hier ‘waar’ in. Ook als u snel last heeft van harde geluiden, fel licht of andere interne of externe prikkels dan vult u dit in. Als deze stelling niet bij u past dan vult u ‘onwaar’ in.

Stelling 15

De laatste stelling gaat over het bezig zijn met anderen. Iemand met HSP is hier namelijk vaak mee bezig, omdat ze de sfeer en stemming van een ander goed aan kunnen voelen. U vraagt zich regelmatig af wat anderen van u denken en bent veel bezig met het helpen van anderen. Het is zelfs mogelijk dat deze behoefte zo sterk is, dat u uw eigen behoeftes uit het oog verliest. Het is mogelijk dat u zichzelf wegcijfert. Als u merkt dat u dit doet of dat u veel nadenkt over wat anderen van u denken dan vult u ‘waar’ in en anders vult u ‘onwaar’ in.

Uw testscore

Als het goed is heeft u bij alle stellingen ‘waar’ of ‘onwaar’ ingevuld. U telt nu alle keren dat u ‘waar’ heeft ingevuld bij elkaar op en dat is uw testscore. Als u 10 keer of vaker ‘waar’ heeft ingevuld dan is de kans groot dat u HSP heeft. Deze test laat 15 verschillende kenmerken van HSP zien en als u aan 10 of meer van deze kenmerken heeft dan is de kans dus groot dat u HSP heeft. Toch is het mogelijk dat als u minder vragen met ‘waar’ heeft beantwoord, u toch HSP heeft. Bijvoorbeeld als u slechts 2 keer ‘waar’ heeft ingevuld, maar dat het gaat om ‘zeer waar’. Deze test geeft een indicatie.

Overprikkeling

In de stellingen van de HSP test zijn allerlei kenmerken van HSP verwerkt. Een belangrijk symptoom van HSP is overprikkeling. Het houdt in dat u prikkels op een andere manier verwerkt dan mensen zonder HSP en daardoor prikkels harder binnenkomen. Hierbij kunt u onder meer denken aan geluid of licht. Het verschilt per persoon in welke mate de prikkels binnenkomen en welk effect dat op u heeft. Wel geldt voor iedereen dat ze snel overprikkeld raken, waardoor ze rust nodig hebben om weer op te kunnen laden. Toch kan dit er ook op duiden dat u overprikkeld bent en hoeft het niet meteen te betekenen dat u HSP heeft. Om dit zeker te weten zult u deze of andere HSP testen moeten doen.

Comment (1)

  • Lisette Reply

    Wow, dit is wel heel confronterend. Bij bijna alle stellingen was ik het er roerend mee eens..

    29 oktober 2020 at 09:39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *