Beter slapen, Kennisbank

De beste technieken om in slaap te vallen

Leestijd: 6 minuten

Kunt u in de avond de slaap maar moeilijk vatten? Er kunnen heel wat redenen zijn waardoor u soms lange tijd wakker ligt. Er zitten verschillen in hoe vaak u wakker ligt, maar het is hoe dan ook vervelend. Toch zijn er genoeg manieren om dit probleem geheel of grotendeels op te lossen. Daarom leest u hier 10 manieren om in slaap te vallen, maar leest u ook de meest voorkomende oorzaken van moeite met slapen.

Zo belangrijk is slaap voor uw lichaam

Het is geen verrassing dat er steeds meer mensen te maken hebben met slaapproblemen. De druk van werk of studie zorgt ervoor dat we langer wakker liggen of dat we nog tot diep in de nacht liggen te piekeren. Dit is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van een slechte nachtrust. 

Slaap is enorm belangrijk: uw heeft genoeg slaap nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Zonder genoeg slaap bent u niet alleen moe, maar gaat u meer ongezond eten, komt u sneller aan en bent u een stuk minder productief dan wanneer u wel goed en genoeg slaapt.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Moeite met in slaap vallen: de oorzaken

Het probleem ligt bij de meeste mensen met het in slaap komen. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van niet in slaap kunnen komen? 

Zoals aangegeven zijn spanningen en stress de belangrijkste oorzaak van moeite met in slaap vallen. U kunt aan het piekeren zijn over uw relatie, een thuissituatie of uw werk. Deze spanningen zijn niet altijd duidelijk aanwezig: soms zorgen ze er onbewust voor dat uw lichaam gespannen is en dat u moeite heeft met in slaap vallen.

Moeite met in slaap vallen heeft ook andere oorzaken. Ook als u last heeft van psychische klachten heeft dit als gevolg dat u niet in slaap kan komen; denk hierbij aan een depressie of een angststoornis. 

Verder zijn ook lichamelijke klachten een reden om langer wakker te liggen. Pijn, jeuk, benauwdheid, hartkloppingen: het zijn allemaal redenen waarom u ‘s avonds niet in slaap kunt komen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

10 manieren om in slaap te vallen

1: Een vast slaapritme creëren

Een van de belangrijkste manieren die u kunt proberen is het creëren van een vast slaapritme. Het is in de eerste plaats belangrijk om te weten hoeveel slaap u nodig heeft. Op basis daarvan kunt u bepalen hoe laat u het beste naar bed kunt gaan om de volgende dag op een vast tijdstip wakker te worden. Het kost even wat tijd, maar uw lichaam gaat op den duur wennen aan dit vaste slaapritme. Dit zorgt er onder andere voor dat uw lichaam vanzelf moe zal worden.

2: Ontspan uw lichaam van tevoren

Wanneer u merkt dat uw lichaam en geest nog erg gespannen zijn, is het wellicht slim om te zorgen voor ontspanning. Zo kan het slim zijn om een warm bad te nemen voordat u gaat slapen, zodat uw lichaam kan ontspannen. Het warme water zorgt er daarnaast voor dat u een beetje doezelig wordt. Verder kunt u een kop thee drinken of een andere ontspannende activiteit ondernemen.

3: Het doen van ademhalingsoefeningen

Een andere manier om sneller in slaap te kunnen vallen is het doen van ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat u zich volledig gaat focussen op uw ademhaling en uw lichaam, met als gevolg dat u zich gaat ontspannen en makkelijker in slaap zal vallen.

4: Een verzwaringsdeken aanschaffen

U kunt er ook voor kiezen om een verzwaringsdeken aan te schaffen. Met een verzwaringsdeken creëert u een rustig en geborgen gevoel voor uw lichaam: precies wat u nodig heeft voor de ultieme ontspanning. Het deken geeft een constante druk op uw lichaam waardoor het zich gaat ontspannen. Een verzwaringsdeken wordt gebruikt voor alle leeftijden. Van kinderen en volwassenen tot ouderen: iedereen die moeite heeft met in slaap komen heeft baat bij de aanschaf van een verzwaringsdeken.

5: Een natuurlijk slaapmiddel gebruiken

Er zijn genoeg middelen die het lichaam helpen te ontspannen. Wanneer u niet direct gebruik wilt gaan maken van zwaardere slaapmedicatie is het wellicht slim om eerst naar natuurlijke slaapmiddelen op zoek te gaan. Het gaat vaak om kruidenextracten waar u een kop thee mee kunt trekken. Vaak bevatten deze theesoorten valeriaan, kamille, citroenmelisse en andere kruiden die het lichaam laten ontspannen.

Ook van lavendel is bekend dat het een kalmerend effect heeft. Hoewel de meeste natuurlijke slaapmiddelen geen directe invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, helpt het wel om uw lichaam te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat in slaap vallen makkelijker wordt.

6: Letten op eten en drinken

Een goede manier om beter in slaap te kunnen vallen is door niet veel meer te eten en te drinken voordat u gaat slapen. Het gaat hierbij vooral om zware maaltijden en alcohol. Door dit te vermijden heeft het lichaam veel minder te verwerken en zult u makkelijker in slaap vallen. Het is dan ook een goede verandering om maaltijden voor het slapengaan links te laten liggen.

7: Overdag sporten

Door overdag genoeg te bewegen zult u ook merken dat u in de avond sneller moe bent: dit heeft weer als gevolg dat u sneller in slaap zal vallen. Het is niet altijd slim om in de avond te gaan sporten. Hierdoor kan er juist veel adrenaline vrijkomen waardoor het juist lastiger wordt om in slaap te vallen. Sporten is daarnaast ook gezond voor het lichaam en u vermindert angst en stress.

8: De slaapomgeving verbeteren

Het is slim om de beste slaapomgeving te creëren in uw slaapkamer. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het niet te licht is op de slaapkamer: dit kan het moeilijker maken om in slaap te komen. Ook helpt het niet mee als het in uw slaapkamer te warm of juist te koud is. Het wordt ook een stuk makkelijker om in slaap te komen wanneer u het scherm van uw telefoon of tv ongeveer een uur van tevoren uitzet. U kunt uw hersenen laten geloven dat u nog geen slaap nodig heeft door naar een fel licht te kijken.

9: Plan alvast de volgende dag in

Wanneer u veel piekert over het dagelijks leven kan het wellicht een aanrader zijn om de avond van te voren alvast de planning van de volgende dag te maken. Dit zorgt niet alleen voor een overzicht, maar het geeft ook veel meer rust aan uw hoofd. Door alles op te schrijven gaat het vaak ook uit uw hoofd: u weet wat u de volgende dag te wachten staat en welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd. Daarnaast kunt u op deze manier veel beter in slaap vallen.

10: Gebruik maken van andere hulpmiddelen

Er zijn nog veel meer andere manieren waarop in slaap komen een stuk makkelijker kan worden. Zo kunt u ervoor kiezen om kalmerende geluiden aan te zetten: er zijn tal van apps waarmee u geluiden van regen of iets anders kunt aanzetten. Dit kan u helpen te ontspannen en in slaap te vallen. Voor anderen werkt het weer beter om een podcast te luisteren, muziek te luisteren of een luisterboek aan te zetten. De voorkeuren verschillen per persoon: u kunt zelf ontdekken wat u prettig vindt en of dit voor u werkt om sneller in slaap te komen.

Het gebruik van slaapmedicatie

Wanneer geen enkele tip helpt om beter in slaap te kunnen vallen, is het wellicht slim om naar de huisarts te gaan. 

Slaapstoornissen komen regelmatig voor en in sommige gevallen kan goede slaapmedicatie helpen om dit op te lossen of te verminderen. Er zijn verschillende soorten slaapmedicatie die kunnen helpen om uw lichaam te kalmeren of om beter in slaap te kunnen komen.

Het is aan u en uw huisarts om te bepalen welke slaapmedicatie nodig is. Als het probleem zit in het ontspannen van uw lichaam kan het zijn dat uw huisarts kalmerende middelen voorschrijft, zoals oxazepam. Als het probleem meer ligt in het niet in slaap komen vanwege piekeren of lichamelijke klachten, kan er ook wat zwaardere slaap medicatie worden voorgeschreven.

Een oplossing voor uw slaapprobleem

Voor sommigen is in slaap komen geen enkel probleem: zij slapen bij wijze van spreke al bij het zien van hun kussen. Maar er zijn ook genoeg mensen waarbij in slaap vallen niet zo vanzelfsprekend is. Dit gaat gepaard met veel piekeren, angst of lichamelijke klachten. Gelukkig zijn er heel wat manieren waarop u beter in slaap kunt komen. De bovenstaande tien manieren zijn een goede start. Wanneer u merkt dat er geen sprake is van verandering kunt u er ook voor kiezen om met uw slaapprobleem naar de huisarts te gaan.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “De beste technieken om in slaap te vallen

  1. Elif schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Romy schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Lot schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *